Glutamin Ne İşe Yarar, Glutamin ne için kullanılır?, Glutamin güç verir mi?, Glutamin kimlere verilir?, Glutamin hastalığa iyi gelir mi?
Glutamin Ne İşe Yarar
Glutamin, kaslarda üretilerek kan yoluyla vücut içerisinde aktarılan ve vücutta en çok bulunan amino asit türüdür. Glutamin vücutta metabolik süreçler, irritabl bağırsak sendromu, diyabet ve kas sağlığını desteklemede rol alır. Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır.
Glutamin ne için kullanılır?
Glutamin, kaslarda üretilerek kan yoluyla vücut içerisinde aktarılan ve vücutta en çok bulunan amino asit türüdür. Glutamin vücutta metabolik süreçler, irritabl bağırsak sendromu, diyabet ve kas sağlığını desteklemede rol alır. Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır.
Glutamin güç verir mi?
Glutamin, bağırsak ve bağışıklık hücreleri için de önemli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca bağırsaklar ve vücudunuzun geri kalanı arasındaki bariyerin korunmasına ve bağırsak hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Ayrıca glutamin, egzersiz sırasında ve sonrasında yorgunluğu veya kas ağrısını azaltabilir (2).
Glutamin kimlere verilir?
Bir anabolik ve yağ yakıcıdır ve yağ azaltma potansiyeli vardır. Burada önemli olan, glutamin (kas takviyesi), kreatin ve BCAA'lar (lösin, izolösin, valin) arasındaki sinerjidir. Kütle ve güç artışı için çabalıyorsanız, küçük bir doz glutamin yeterli olacaktır.
Glutamin hastalığa iyi gelir mi?
Günümüzde kas kaybının önlemesi adına glutamin takviyeleri daha sık kullanılır hale gelmiştir. Özellikle de sporla uğraşan kişiler bu takviyeyi almayı tercih eder. Bunun nedeni yoğun egzersizler ve antrenmanlar yapan sporcuların kaslarında buna bağlı olarak glutamin seviyesinin azalması riskidir.
Glutamin kimler kullanamaz?
Glutamin, bariyerin korunmasına destek olarak sızdıran bağırsak gibi ciddi bir hastalığın önlenmesini sağlayabilir. Bağırsak hücrelerinin normal gelişimi ve yenilenmesi için önemli bir aminoasit olan glutamin, özellikle bağırsak hastalıklarına karşı genel bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.
Glutamin her gün içilir mi?
Glutamin, çoğu insan tarafından nispeten güvenli ve iyi tolere edildiği düşünülmektedir, ancak böbrek rahatsızlığı olan kişilere glutamin uygulanması önerilmez. Sağlıklı sporcularda, birkaç saat içinde 20-30 g arasında kısa süreli glutamin takviyesine hiçbir yan etki bildirilmemiştir.
Glutamin kilo verdirir mi?
Glutamin takviyesi, günlük beslenmede 3-6 gram arası alınabilir. Genellikle sabahları, antrenmandan sonra ve yatmadan önce kullanımı yaygındır.
Glutamin alırken nelere dikkat edilmeli?
Yemekten sonra metabolik oranın (kalori harcama miktarı) arttığı bilinse de glutamin takviyesi, enerji tüketimini neredeyse yüzde 50 arttırabilmektedir. Sadece daha fazla kalori yakmakla kalmayacaksınız, ayrıca yakılan bu kalorilerin büyük bölümü de yağ ve karbonhidratlardan geliyor olacaktır.