Hizmet sözleşmesi örneği

Hizmet sözleşmesi örneği, Hizmet sözleşmesi ne demek?, Yazılı hizmet sözleşmesi nedir?, Evde hizmet sözleşmesi hangi kanunlarla düzenlenmektedir?, 4a hizmet sözleşmesi nedir?, Hizmet sözleşmesi neden yapılır?


Hizmet sözleşmesi ne demek?

MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Yazılı hizmet sözleşmesi nedir?

Hizmet sözleşmesi, bir hizmet sağlayıcının ve bir hizmet alıcısının aralarındaki iş birliği veya hizmet sunumu ile ilgili belirli şartları ve koşulları düzenleyen bir yazılı anlaşmadır. Bu sözleşme, tarafların haklarını, sorumluluklarını, ödeme koşullarını, gizlilik kurallarını ve diğer önemli detayları tanımlar.

Evde hizmet sözleşmesi hangi kanunlarla düzenlenmektedir?

Hizmet sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler Borçlar Kanunu'nda yer almaktadır. İsviçre Borçlar Kanunu'nun (OR) 351-354 maddeleri arasında evde hizmet sözleşmesi düzenlenmiştir. Türk Borçlar Hukuku evde hizmet sözleşmesine ilişkin hükümlerini, mehaz İsviçre Borçlar Kanunu'ndan neredeyse birebir çevirerek almıştır.


4a hizmet sözleşmesi nedir?

4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.

Hizmet sözleşmesi neden yapılır?

Hizmet sözleşmesi, bir hizmetin sunulması ve alınmasıyla ilgili hak ve yükümlülükleri düzenleyen anlaşma olarak tanımlanabilir. İşveren ve hizmet sağlayıcı arasında yapılan bu sözleşmeler, tarafların haklarını korumak, sorumluluklarını belirlemek ve hizmetin niteliğini açıkça tanımlamak amacıyla kullanılır.

Hizmet sözleşmesi Türleri Nelerdir?

olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Hizmet sözleşmesi kimler arasında yapılır?

İş Kanununun 8 inci maddesinde “İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur” hükmü yer almaktadır. İş Kanunundaki esas, iş sözleşmelerinin herhangi bir şekle bağlı olmamasıdır.

Hizmet sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nda ise “iş sözleşmesi” terimi tercih edilmiştir. Doktrinde bu sözleşmeyi ifade etmek üzere "hizmet akdi”, “hizmet sözleşmesi”, “iş akdi”, “iş sözleşmesi” terimlerinin kullanıldı- ğı görülmektedir.

Hizmet sözleşmesi hangi Kanunda düzenlenmiştir?

Borçlar Kanunu Md. 430: Belirli süreli hizmet sözleşmesi, aksi kararlaştırılmadıkça, fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.

Hizmet sözleşmesi nasıl sona erer?

5521 sayılı İş mahkemeleri kanunu 1. Maddesi uyarınca; “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi ile görevli olarak lüzum görülen yerlerde iş mahkemeleri kurulur.”

Hizmet sözleşmesi hangi mahkeme?

Hizmet sözleşmesi olarak da isimlendirilebilen iş sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda şöyle tanımlanmıştır: Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Hizmet sözleşmesi iş sözleşmesi midir?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda hizmet sözleşmesi (madde 393-469) işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanır.

Güncel hizmet sözleşmesi nedir?

Ayrıca iş sözleşmesi kural olarak herhangi bir şekle bağlı olmaksızın sözlü, yazılı hatta örtülü şekilde dahi kurulabilir28. Dolayısıyla iş sözleşmesi, kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir (İK, m.8; TBK, m.394/1).

Hizmet sözleşmesi şekle tabi mi?

Özel hukuka tabi hizmet sözleşmelerine “iş sözleşmesi” veya “hizmet sözleşmesi” denir. Bu tür sözleşme ile çalışan kişilere işçi adı verilir ve bunlara İş Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. İdare ile işçi arasında çıkan uyuşmazlıklar adli yargıda çözülür11.

Diğer Örnekleri Yazıları