İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri
İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
İdrar yolu enfeksiyonu sebebi nedir?
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır. İdrar yolu enfeksiyonu ne zaman tehlikeli olur?
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonu önlemek için ne yapılmalı?
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. İdrar enfeksiyonu kendi kendine gecer mi?
Küçük idrar yolu enfeksiyonları bazen kendiliğinden iyileşebilir ancak çoğu idrar yolu enfeksiyonunun geçmesi için antibiyotik gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu nereden kapılır?
İdrar yolu enfeksiyonun olmasının altında yatan asıl sebep çoğu zaman bakterilerin neden olduğu enfeksiyon oluşumudur. Bu bakteriler genellikle kişinin kendi dışkısında bulunan Escherichia coli türündeki bakterilerdir. Bu bakteriler üretradan yukarı doğru tırmanarak idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasına neden olurlar. İdrar yolu enfeksiyonu ciddi bir hastalık mı?
İdrar yolu enfeksiyonları insanlarda görülen en yaygın ve en ciddi enfeksiyonlardandır. Yeni doğan bebeklerden ileri yaştaki insanlara kadar her yaşta görülebilir. Hastanede yatan ve ciddi hastalığı olan insanlarda tedaviyi zorlaştıran ve hastanede kalış süresini uzatan hastalıklardır. İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer?
İdrar yolu enfeksiyonu ne kadar sürer? Sistit genellikle 3-7 gün sürer iken, pyelonefrit daha uzun yaklaşık 2 hafta kadar sürmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu kaç günde biter?
Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir. Tüm antibiyotik tedavisini doktorunuzun reçete ettiği süre boyunca almanız gerekir. Cinsel ilişki idrar yolu enfeksiyonu yapar mı?
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir. Çok su içmek idrar yolu enfeksiyonunu geçirir mi?
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. İdrar yolu enfeksiyonu nasıl atarım?
Maydanoz, adaçayı veya civanperçemi gibi bitkisel çaylar, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmeye yardımcı olabilir. Ancak, doktorunuza danışmadan aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Düzenli egzersiz yapmak, vücudu güçlendirebilir ve bağışıklık sistemini destekleyebilir. Bu da enfeksiyon riskini azaltabilir. İdrar yolu enfeksiyonu için evde ne yapmak lazım?
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.