Ormanların tahrip edildiği yerlerde hangi doğal afet gerçekleşir
Ormanların tahrip edildiği yerlerde hangi doğal afet gerçekleşir
Orman yangını, orman veya ağaçlık alanlarda meydana gelen kontrolsüz ve geniş çaplı yangın olayıdır. Orman yangınları, bitki örtüsü, ağaçlar, bitkiler ve diğer organik materyallerin alev almasıyla oluşur. Bu yangınlar doğal bir afet olarak kabul edilir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Ormanların tahrip edildiği yerlerde hangi doğal afet görülür?
Orman yangını, orman veya ağaçlık alanlarda meydana gelen kontrolsüz ve geniş çaplı yangın olayıdır. Orman yangınları, bitki örtüsü, ağaçlar, bitkiler ve diğer organik materyallerin alev almasıyla oluşur. Bu yangınlar doğal bir afet olarak kabul edilir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ormanlar hangi doğal afetleri önler?
Ormanların tahrip edilmesi ile yağan yağışlar nehirlere kısa sürede karışarak taşkına neden oldu. Ülkenin geneli çok alçak ve düz bir ülke olup % 80 i ancak altı metre yüksekliktedir. Sıcaklık artışlarının yüksek bölgelerde oluşturduğu kar erimeleri sel olayını daha da korkunç hale getirdi. Orman yangını doğal afet midir?
SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER. Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. Erozyon ne tür bir afettir?
Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Ormanların tahrip edilmesiyle ne oluşur?
Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir. Ormanların tahribi sonucu ne olur?
Ormanların insan eliyle tahrip edilmesi sonucunda antropojen bozkırlar ortaya çıkar. Genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde görülen bu bitki örtüsünde ilkbahar yağışları sayesinde otlar yeşerir. Yaz mevsiminde ise otlar hızlı bir şekilde sararır. Antropojen bozkırlarda karasal iklim etkili olur. Ormanlık alanların yok edilmesi hangi doğal afetlere neden olur?
Orman Yangınlarının Zararları
Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur. Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erozyon, sel-taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür. İklim sisteminde (sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışa doğrudan etki ederek) bozulmalar görülür.